Glazuur

Glazuur is een glasachtig laagje over de klei. Glazuur gebruik je over biscuit gebakken klei. Tijdens het bakken hecht de glazuur aan de biscuit gebakken klei.

Het glazuur is samengesteld uit 3 te onderscheiden groepen grondstoffen(oxides)

  • Grondstoffen die het glaslaagje vormen
  • Grondstoffen die ervoor zorgen dat de glazuur smelt
  • Grondstoffen die ervoor zorgen dat de glazuur niet van de scherf afdruipt

Er zijn ontelbare variaties in deze samenstellingen mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er veel geëxperimenteerd wordt door keramisten met het zelf samenstellen van glazuur om mooie “eigen “ kleuren te krijgen. Naast de grondstoffen zijn ook de temperatuur, de soort stook en de klei van invloed op het resultaat.

Het is dus een ingewikkeld en tijdrovend werk om zelf glazuur samen te stellen omdat je van iedere samenstelling proeven moet maken om de resultaten te bekijken.
Gelukkig is het niet nodig dat je zelf alles moet gaan uitvinden want er zijn veel glazuren te koop in poedervorm of zelf al helemaal kant en klaar om op je werk aan te brengen.
In de speciaalzaken voor pottenbakkersmaterialen is veel te koop en er zijn brochures met gebruiksaanwijzingen en overzichten van kleuren.

Op Kleistad hebben we voor de cursussen een flink aantal aangemaakte gekleurde glazuren beschikbaar. De glazuren zijn aangemaakt met een speciale grondstof (Pehatine) om ervoor te zorgen dat deze met de kwast kunnen worden aangebracht. Glazuur moet net als kleislib in verschillende lagen worden aangebracht. Wanneer er geen Pehatine is toegevoegd dan veeg je bij de volgende laag de glazuur weer weg. Pehatine is dus een soort van lijm om je glazuur te laten plakken op je werkstuk.

Werkstukken worden daarom ook vaak gespoten zodat je de glazuur niet weer wegveegt. Kleistad heeft een spuitcabine voor gebruik door de abonnees en de vervolgcursussen maar deze gebruiken we niet tijdens de oriëntatie cursus.

Over een werkstuk dat al met kleislib (engobe) is behandeld wordt transparant glazuur aangebracht. De kleuren van het slib worden dan feller en de afdichtende glans laag komt op de klei.
Transparant glazuur wordt veel gebruikt en om snel te werken wordt dit ook vaak in of over het werkstukken gegoten en/of worden de werkstukken hierin gedompeld.
Op Kleistad hebben we verschillende emmers met transparant glazuur voor de cursus beschikbaar.
Er bestaat ook onder- en op-glazuur. Dit gaan we in de oriëntatie cursus nog niet gebruiken.

Aandachtpunt: Let bij het werken met glazuur op de giftigheid van de stoffen.
Kwasten en resten niet spoelen in de gootsteen maar eerst in de ton omspoelen voor glazuur resten.