Workshop Raku stoken
De workshop wordt in twee delen gegeven. De aftrap op vrijdag 10 september van 19.30-21.30 uur de stook op zondag 10 oktober 10.00-16.00 uur
De stook en de “aftrap” worden door Brigitte van Mechelen begeleid.
Aftrap
- Deelnemers krijgen informatie over raku – de geschiedenis ervan, inspirerende voorbeelden en technische informatie (geschikte kleisoorten, opbouw van de werkstukken, afwerking dmv polijsten of juist niet).
- Uiteindelijk maken deelnemers zelfstandig 2 á 3 middelgrote werkstukken Een half pak Raku klei is inclusief
- De werkstukken worden opgebouwd uit plakken dan wel gedraaid op basis van de gekregen instructies.
- De gemaakte werkstukken kun je op de door Kleistad aangegeven plek neerzetten en deze zullen een week voor de Rakudag op 950 biscuit worden gebakken (inclusief)
- Het bijwonen van de ”aftrap”is niet noodzakelijk voor het meedoen aan de stook. De technische informatie wordt je dan per mail toegestuurd.
Stook
- Uitleg glazuren en afdek- en uitsparingtechnieken aan de hand van voorbeelden. Glazuren van de werkstukken (alle werkstukken zijn inmiddels biscuit gebakken).
- Oven installeren.
- Lunch (iedereen neemt iets mee, Kleistad zorgt voor koffie, thee, fris).
- Eerste gezamenlijke stook waarbij het stookprocedé stap voor stap wordt toegelicht. Het inladen van de oven, stook tot 1000 graden, één voor één met tangen uitnemen van de werkstukken, laten craqueleren door temperatuurschok, beïnvloeden craquelé door besproeien met water , in-roken in zaagseltonnen, poetsen van de werkstukken.
- Omdat er wordt gewerkt met gas en open vuur worden bij de eerste gezamenlijke stook ook afspraken gemaakt om het proces veilig te laten verlopen.
- Formeren van groepjes voor de rest van stookmiddag.
- Gezamenlijk bekijken en bespreken van de resultaten.
De kosten voor deelname zijn € 95,- Dat is inclusief een ½ pak Raku klei, de biscuit stook en de glazuren voor het stoken.
We vragen de deelnemers zelf iets mee te nemen voor de lunch (intekenlijst zal op Kleistad worden opgehangen) zodat er gezellig samen kan worden gegeten
Data en tijden :
aftrap vrijdag 10 september 19.30-21.30 uur
Raku-stook zondag 10 oktober 10.00-16.00 uur