Uit de oven op 30 december 2018
Gemaakt door: Annelies Kool
Weten wat de samenstelling is van een glazuur, hoe deze uitsmelt en welke effecten je kan krijgen interesseert mij. Na een aantal niet erg geslaagde zelf opgezette proeven ben ik daarom de cursus “glazuur samenstellen” bij Iet Kortschot van glazuurwerkplaats Koloriet gaan volgen.
Ik weet nu welke grondstoffen nodig zijn in een glazuur en welke er zorgen voor vloeibaar/smelten van het glazuur en welke de “glaslaag” vormen. Het gebruik van de Seger formule snap ik maar is niet iets waar ik verwacht in de praktijk veel mee te werken. Ik ben zoekend naar een manier om op een eenvoudiger manier het testen voor een goed glazuur efficiënt aan te pakken.
Waarom zoveel proefplaatjes maken?
Om te weten wat een glazuur doet moet er veel worden getest en daarvoor moet je dus veel proefplaatjes maken. Ieder oven is weer anders en de samenstelling van grondstoffen is ook niet altijd identiek. Je ontkomt er dus niet aan om een recept altijd eerst zelf ook te testen.
Ik probeer om een efficiënte test methode te vinden. Over de test bij mijn laatste serie uit de oven ben ik eigenlijk voor het eerst tevreden. Vandaar ook dat ik mijn ervaringen nu via de rubriek uit de oven maar ook via de glazuurpagina op Kleistad durf te delen.
Vanuit de test heb ik proefplaatje D11 gekozen en dit gespoten op een kom.
Techniek en materiaal
Gebruikte klei : 256 G&S draaiklei
Techniek: de snelle testmethode waarbij aan een basisglazuur voor ieder hoekpunt een bepaald % van een oxide wordt toegevoegd. Deze worden dan volgens een schema in volumedelen met elkaar gemengd.
Deze methode is niet zo nauwkeurig maar vind ik veel prettiger (veiliger) werken dan steeds kleine hoeveelheden droge grondstoffen wegen, zeven en met elkaar mengen. En ik krijg zo vrij snel een redelijk indicatie van de effecten van de toevoegingen.
De plaatjes uit deze test die ik interessant vind ga ik komende weken wel nauwkeurig reproduceren. Wanneer ik hiervan de resultaten heb dan zal ik de recepten op de glazuurpagina van Kleistad zetten.
Een voorbeeld van proefplaatje D11 heb ik daar al geplaatst (klik op het plaatje om naar het recept op de glazuurpagina te gaan).